Tuesday, February 24, 2009

TAPAI UBI

Tapai ubi ni Enuvung suka makan waktu kecil-kecil dulu dan sampai sekarang. Mama saya selalu buat dan dah besar panjang ni buat sendirilah... Sama seperti dalam gambar ini, cara membuatnya adalah sama sahaja melalui bangsa lain so saya copy and paste je sini. Selama Mencuba...


Bahan-bahan:
1 kg ubi kayu (kupas kulitnya, potong anggaran 4-5cm & bilas dgn air)
1 keping ragi (dihaluskan jadi serbuk- gesek dgn pengayak tpg pun boleh)
secukup daun pisang (utk membungkus tapai)

Cara:
1) Rebus ubi yg telah dibersihkan tadi hingga separuh masak lalu ditoskan dan biarkan sejuk.
2) Susun selapis ubi kayu di dalam sebuah bekas (periuk pun boleh). Taburkan rata-rata serbuk ragi tadi ke atasnya. Susun lagi selapis ubi kayu dan tabur lagi ragi. Buat begini sehingga kesemua ubi tadi habis. Tutup periuk rapat-rapat. (ada juga kaedah lain di mana setiap ubi tersebut disapukan dgn serbuk ragi)
3) Ambil sehelai kain putih (atau apa-apa pun kain yg ada!) dan bungkus periuk tadi. Kemudian peraplah selama kurang lebih 3-4 hari.
4) Bila tapai sudah menjadi, baunya akan naik, dan ia akan mengeluarkan sedikit air yg manis.
5) Bungkus tapai dgn daun pisang utk menambahkan lagi aroma tapai ubi tadi.


Untuk buat 1 kg tapai ubi

Cara Membuatnya
1. Kupas ubi dan potong-potong dalam size yang disukai. Kikis luaran ubi supaya bila rebus lendir ubi tak keluar.
2. Rebus ubi sehingga nampak permukaan ubi merekah. Jangan over rebus.
3. Sejukkan ubi tadi.
4. Tumbuk ragi ( ragi ada 2, ragi manis dgn ragi masam. Make sure beli ragi manis)
5. Taburkan sedikit ragi di permukaan bekas untuk letak ubi. Lepas itu susun ubi, tabur lagi ragi atas ubi dan tindih dengan ubi. Cara ini diulang sehingga ragi habis.
6. Lepas habis, tutup bekas dan balut dengan kain. Letak di tempat yang tertutup seperti di dalam kabinet or almari.
7. Boleh dibuka pada malam ke dua. Lepas buka terus simpan dalam peti ais kalau tak nanti over dia punya gas.


No comments:

Post a Comment