Enuvung suka makan makanan sayur dan antaranya adalah Pucuk Ubi Kayu. Amalan memakan sayur-sayuran adalah berkaitan dengan kesihatan diantaranya untuk melangsingkan badan, menyihatkan kulit dan menyembuhkan penyakit.. Gambar untuk masakan ini nanti akan dipostkan kemudian. Selamat Mencuba.
(Hidangan untuk 2-3 orang)
Bahan-bahan :
5pucuk Ubi Kayu (Dihiris kecil-kecil)
1genggam Terung Pipit (Dibelah agar rasa masakan akan masuk melalui buah ini)
1ekor Ikan Masin
10ml Minyak Masak
1 bawang merah (dipotong kecil-kecil)
1 bawang putih (dipotong kecil-kecil)
1/2 cawan Air
Garam secukup rasa
Cara-caranya:
1. Goreng bawang, kemudian ikan masin. Selepas itu, terung pipit, gaul dengan api yang kecil. setelah Terung Pipit masak barulah masukkan Pucuk Ubi Kayu yang telah dipotong kecil-kecil, gaul, dan jangan lupa masukkan air. Dah masak Angkat...
Resepi momogun rungus
Numpug gogosuvon :
5 untu runti
1 hangum uva bintorung
1 sinalau do sada
10ml umau (nunu nopo lah)
1 bawang merah (dipotong)
1 bawang putih (dipotong)
asin miuma do rasa
It Gama mangansak:
1. It Untu do runti pudung-pudungon dot banal ko ongo popodok. It bintorung lapakon supaya kosuvang it rasa dau sid uva. It sinalau do sada nga pudungon dot amu opodok banal.
2. potunguhon ot umau sid kavali, ih suvang bawang merah om bawang putih. okorop po, ih suvang ogi it sinalau sada om it bintorung. ansak po tokudik ih suvang ogi it untu runti om omungan ogi do vaig tokudik.
Resepi dari Enuvung Manisa
Makanan Tradisional Kaum Rungus
Blog ini bertujuan untuk menyimpan segala khazanah resepi masakan Kaum Momogun dari Suku Rungus Sabah.
Monday, February 23, 2009
PUCUK UBI MASAK IKAN MASIN DAN TERUNG PIPIT
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment