Blog ini bertujuan untuk menyimpan segala khazanah resepi masakan Kaum Momogun dari Suku Rungus Sabah.
Tuesday, February 24, 2009
HINAVA UDANG
Bahan-Bahan :
1 Kati udang segar (saiz sederhana )
1 cawan jus limau nipis
4-5 chili merah dihiris
6 pulas bawang merah dipotong berbentuk gelang
Garam secukup rasa
Cara Menyediakan :
Buangkan kulit dan kepala udang. Cuci dengan sempurna. Belah udang dari kepala ke ekor. Masukkan udang kedalam basin dan perap dengan garam selama 1 minit.Tuang jus limau nipis pada udang dan campurkan bahan-bahan yang lain.Biarkan selama 10 minit sebelum dihidang
Perhatian :
Hidangan ini tidak perlu dimasak, oleh itu bahan-bahan yang disediakan mestilah segar dan telah dibersihkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment