Tuesday, February 24, 2009

HINAVA IKAN TENGGIRI

Terdapat banyak cara menyediakan Hinava Ikan Tenggiri dan antaranya adalah seperti dibawah :


RESEPI HINAVA VERSI 1

Bahan-Bahan :

2 ½ kati          Isi ikan tingii (tongiri) yang telah dibuang tulang-tulangnya. 
1 ½ cawan    Jus limau nipis 
4 – 5 camca  Besar biji bambangan yang telah diparut dan dikeringkan
2 inci              Peria yang telah dihiris halus (dicuci dengan garam sekali) 
4 – 5 Ulas     Cili merah dihiris halus 
Garam secukup rasa 

Cara Menyediakan :

Campurkan kesemua bahan-bahan dalam satu mangkuk dan gaul dengan rata.Biarkan selama 10 minit sebelum dihidangkan. 

Perhatian :
Hidangan ini tidak perlu dimasak, oleh itu bahan-bahan yang disediakan mestilah segar dan telah dibersihkan.


RESEPI HINAVA VERSI 2

Bahan-bahan :

Hidangan untuk ( 10 - 15 Orang )

Ikan Tenggiri ( Sederhana) 
6 Ulas Bawang Merah (dihiris) 
2 Ulas Bawang Putih (dihiris) 
3-4 Biji Limau Kapas (Ambil jusnya) 
Sedikit garam, serbuk perasa, Halia 

Cara-cara :
Ikan Tenggiri dibersihkan terlebih dahulu, kemudian dicincang hingga lumat. 
Tuangkan sedikit air panas ke atas isi ikan tersebut selama 1 minit dan toskan. 
Semua bahan yang telah dihiris halus tadi digaulkan bersama dengan isi ikan. 
Kemudian dicampur dengan jus limau kapas. 

Selamat mencuba masakan dari Negeri Di Bawah Bayu ( Sabah )



RESEPI HINAVA VERSI 3

Bahan-bahan: 
1. ikan tenggiri fresh (atau baru jerr masuk peti ais)  
2. air limau purut, limau kasturi pun orait jugak  
3. belacan  
4. hirisan nipis bawang merah dan bawang besar  
5. hirisan nipis lada  
6. hirisan nipis daun kesum  
7. hirisan nipis bunga kantan  
8. hirisan nipis daun saderi dan daun bawang  
9. hirisan nipis halia  
10. cili padi  

Cara-caranya  :
1. Gaul isi ikan mentah dengan semua bahan lainnya.  
2. Tambah gula dan garam secukup rasa.  
3. Masukkan peti ais lebih kurang 1 jam.  

* toksah takut makan ikan mentah nie, sebab air asam limau akan menjadikannya masak. kalau tak caya, cuba try test dulu.

Psssss :  
Kalau ada biji buah membangan di parut dan dan campur sekali lagi best.




1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete