Saturday, April 7, 2012

TINOPIS RUNTI (ROTI UBI KAYU)



Tinopis Runti merupakan sejenis roti yang diperbuat daripada ubi kayu. Cara memasaknya adalah sama dengan roti canai. Selalunya makan pada waktu breakfast dan makan petang sambil minum tea adalah sangat nikmat hehehe... rasa nak mencubanya... nah perhatikan bahan-bahan dan cara-caranya dibawah..

Hidangan untuk 5 - 10 Orang

BAHAN-BAHANNYA:

10 biji ubi kayu - diparut
Gula secukup rasa

CARA-CARANYA:

Gaul ubi kayu yang siap diparut dengan gula. Kemudian masak ubi kayu dikuali tanpa minyak dalam kuantiti segumpal diletakkan dikuali dan diserak-serakkan sehingga nipis. Setelah masak bahagian bawah terbalikkan pula ia dan bila sudah masak angkatlah dalam pinggan..

***Kalau suka makan tanpa manis, abaikan gula

Selamat Mencuba..

MAKANAN TRADISIONAL KAUM RUNGUS

BY ENUVUNG MANISA

2 comments: