(Untuk 5-10 orang)
Bahan-bahannya:
5 biji Buah mangga yang belum masak (dihiris kecil memanjang)
1pokok Daun selasih (daunnya sahaja)
1genggam Ikan bilis (dipanaskan diatas kuali tanpa minyak, gaul sehingga naik baunya)
5ulas Cili padi (dipotong kecil)
2sudu Garam
1/2 ajinomoto atau serbuk perasa (pengganti ajinomoto)
Cara menyediakannya:
1. Buah mangga yang siap dihiris kecil memanjang itu dimasukkan ke dalam mangkuk besar. Kemudian masukkan ikan bilis, daun selasih, garam dan bahan lain, gaul. Letak dalam pinggan dan siap untuk dimakan..
** Ikan Bilis boleh digantikan dengan ikan masin yang dibakar dengan kayu api.
Resepi Enuvung Manisa
Makanan Tradisonal Kaum Rungus, Sabah.
Blog ini bertujuan untuk menyimpan segala khazanah resepi masakan Kaum Momogun dari Suku Rungus Sabah.
Sunday, March 1, 2009
DINONSUL MANGGA
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Aso resepi dinonsul tivak punti oi...
ReplyDelete